MAX HAVELAAR

DE GRAPHIC NOVEL

Max Havelaar wordt over het algemeen beschouwd als het belangrijkste boek uit de Nederlandse literatuur. Ter gelegenheid van het Multatuli-jaar is deze roman bewerkt tot een graphic novel door Jos van Waterschoot, oud conservator van het Multatuli Huis, en Eric Heuvel, gevierd auteur van De ontdekking en Quaco – leven in slavernij.

Bestel het album

Max Havelaar is Multatuli’s beroemde roman over de ambtenaar Max Havelaar in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië, van 1856. Hij is aangesteld om leiding te geven in het district Lebak op Java, maar stuit daar op zoveel kwalijke praktijken dat hij niet anders kan dan daar tegen in actie te komen.

Hij stelt een uitgebreid onderzoek in en schrijft brieven aan hogere ambtenaren over machtsmisbruik door de plaatselijke regent, maar vindt geen gehoor. Havelaar beseft dat het vooral een politiek probleem is en daarvoor moet hij bij de politici in Nederland zijn, of beter nog, bij de kiezers van die politici.

Tevens beseft Havelaar dat, als hij in Lebak blijft, zijn leven en dat van zijn gezin in gevaar komt. Daarom neemt hij ontslag om een kruistocht vóór de arme Indiërs en tégen de nietsontziende, graaiende Nederlandse kooplui te kunnen ondernemen.

ISBN 978-90-8886-650-0 (REGULIER)
ISBN 978-90-8886-672-2 (LUXE)
Hardcover | 104 pagina’s | € 22,99 | € 49,95 (LUXE)

INDRUKWEKKEND TEKENWERK

De uitgave bevat naast het verhaal in beeld ook een rijk geïllustreerd dossier over Multatuli. Naast de reguliere editie is er ook een luxe editie verschenen. Deze is in linnen gebonden en komt samen met een door Eric Heuvel genummerde en gesigneerde prent. De oplage is 400 exemplaren.

Bekijk de preview

DE MAKERS VAN MAX HAVELAAR

Jos van Waterschoot

Jos van Waterschoot (1965) is conservator boekhistorische collecties en strips bij Allard Pierson, de erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam. Van 1989 tot en met 2009 was hij conservator van het Multatuli Museum, thans Multatuli Huis, in Amsterdam.
Hij schreef onder meer een Multatuli-fotobiografie, maakte de grote overzichtstentoonstelling ‘150 jaar Max Havelaar’ bij de Bijzondere Collecties en een succesvolle stadswandeling door het Amsterdam van Multatuli.

Eric Heuvel

Eric Heuvel (1960) is een van de bekendste stripmakers van Nederland met een omvangrijk en succesvol oeuvre dat wereldwijd wordt gepubliceerd. Hij is opgeleid als docent geschiedenis en was initiatiefnemer van de eerste educatieve strip over de Tweede Wereldoorlog De ontdekking die door de Anne Frank Stichting werd uitgegeven.
Eric Heuvel ontving in 2012 de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn complete oeuvre.